Daniel Keyes

Flori pentru Algernon

Prima pagina

.

 

1

 

 

JURNALU DE OPSERVATIE numaru 1 (5 martie 1965)

Doctorul Strauss zice ca eu sa sriu tot ce am in capsi orce misentimpla deacun incolo. Nus dece da zice cai important penca ei sa vada daco sa mopereze. Sper ca da. Donsoara Kinnian zice ca poa te sa ma faca destep. Ieu vreau sa fi destep. Pe mine ma chiama Charlie Gordon am 37 de ani . Nu mai ce sa sriu acasa ca gata pentru azi.
Jurnalu de opservatie numaru 2- 6 matie.
Az mau pus lancercare crec ca nam esit bine. Si crec aca acu sar putea sa numai ma operez. Asta a fost penca un tanar eran camera savea niste cartoane si niste cerneala varsata pe ele. El azis Charlie ce vez pe cartonul asta. Da mie mera frica de muream si chiar daca aveam piciorul de iepure in buzunar finca de cind copil totdeuna cadeam la egzamen la soala si faceam pete de cernela.
Lui iam zis ca vaz o pata de cernala. El a zis dasi eu mam bucurat. Ieu ziceam ca stai tot dacind mam sculat sa plec el a zis Charlie inca nui gata Porma nu mai tin asa bine minte dar el vrea za zica ca eran cernela. Ieu nu vedeam nimica in cerneala da el zicea ca alti oameni vede acolo chipuri. Daeu nu vedeam niciun chip Da ma incercat. Am tinut cartonul aproape aproape si porma mai departe dupa aia am zis ca daca aveam ochelari poate vedeam mai bine ca ieu am ochelari numa la filme si teveu da iam zis ca acu sint in dulapu din salita. Si iam luat. Porma aiam zis mai dam odata cartonasu ca pun ramasag ca acu gasesc eu chipurile. Am incercat din toate puterile da nu vedeam decit cernela. Iam zis ca poate mi 

2

trebe alti ochelarii. El a sris ceva pe hirtie si mam temut atuncea cam picat la egzamen. Iam mai zis ca pata era draguta cu punte mititele pe margine. Dar el era foarte trist asa ca nu era bine. Ieu iam zis te rog lasama sa mai incerc odata. In citeva minute am sa pricep ca uneori nu gindesc asa de repede. Ieu sint si cam intirziat la citire la donsoara Kinnian in clasa pentru adultii inapoiati dan cerc foarte tare. Atuncea el ma pus inca odata lan cercare cu doua cartonase cu doua feluri de cernala pe el rosie si albasta. El era tare bun cu mine si vorbea incet cum face donsoara Kinnian si mia esplicat ca asta era un test ro sah. Mia zis ca lumea vede chipur in cerneala. Ieu iam zis sa arata unde. el a zis ca mai gindeste. Eu iam zis ca ma gindesc la o pata de cerneala da nici asta na fost bine. Ceti aminteste asta inchipiet ceva. ieu am tinut mult ochin chisi ca sami inchipui. Iam zis cami inchipui un toc cu cerneala curge pe fata de masa. Nu crec am trecut testu cu ro sah.
Jurnalu de opservatie numaru 3 (7 martie)
Doctoru Strauss si Doctoru Nemur zice ca petele nare importanta. ei zicea ca poat tot osam operez Ieu am zis ca la donsoara Kinnian am dat egzamen numa la citire si litere. Ei zicea ca donsoara Kinnian nu lea spus ca ieu eram elevu ei cel mai bun la scoala serala finca incercam sa fiu silitor si voiam cu adevar sanvat. Ei zicea da cum deai venit tu Charlie singur la scoala serala. Cum ai gasit tu scoala serala . Ieu am zis cam intrebat lume si unu mia zis unde trebe sa merg sanvat si sa siu toate literele pe derost. Ei zicea da dece. Ieu ziceam finca toata viata am vrut sa fiu destept nu timpit. Dai greu sa fi destept. ei zicea ca ceosami faca poa ca sa fie si temporal. Ieu am zis ca da. Finca donsoara Kinnian a zis. Da nici numi pasa daca doare.
Dupaia mau pus az la probe si mai timpite. Doamna draguta care ma incercat  mia spus cum se chiama proba si ieu am intrebato pe

Top

3

pe litere ca so sriu in jurnalu de opservatie. 
TEST DE APERCEPTIE TEMATICA. Nu stiu ultimele doua cuvinte dar stiu censeamna test. Asta or treci or iai note rele. Testu parea usor finca puteam vedea chipurile. Da numa ca ea na vrut sai spun chipurile. Asta mancurca. Ia zis ia fa povestioare cu oamnei din chipuri. Iam zis cum pot sa spui lucruri de oamene pecare nu iai intilnit nici odata. Iam zis ca de ce sa zic eu minciuni. Ieu nu spui minciuni nici odata finca totdeuna ma prinde. Mia zis ca proba asta si cealalata la ro sah. E pentru personalitate. Ceam mai ris.  Iam zis cum sa poti sa iai lucrul din cerneala si fotografi. Ia santrista si sia luat chipurile deacolo. Danumi pasa . Era o prostie. Crec am cazut la testu asta. 
mai tirziu niste oamnei cu haine albe si lungi mau luat in alta parte a spitalului si miau dat un joc. Era o intrecere cun soricel alb. Ii ziceau soricelului Algernon. Algernon statea intro cutie cu o multime de sucituri si cotituri si ei miau dat o hirtie si un creioan cu hirtia care avea linii si multe despartituri. Intro parte scria Pornire in aialalta SOSIRE. Zicea cai de distractie si ca ieu  si Algernon sa ne distram impreuna. Daca Algernon avea o cutie si ieu o hirtie. Nam zis nimic da nici nam avut timp finca intrecerea anceput. Unu din oameni avea un ceas pe care vrea sal ascunda ca sa nu vad ieu si ieu am vrut sa nul vad da asta ma facut nervos.
oricum testu ala mia facut mai rau decit alelalte finca ei iau facut de zece or si cu alte distractii si Algernon ma batut mereu. Nu stiam ca soareci pot fi asa destepti. Poate finca Algernon e alb. Poat ca soareci albi sint mai destepti decit alti soareci.

Jurnalu de opservatie numaru 4 (8 martie).
Ma opereaza Sint asa de bucuros ca abia pot sa sriu. Doctoru 

4

Nemur si doctru Strauss intii sau certat putin. Doctoru nemur eren birou cind ma dus doctoru Strauss. Lu doctoru Nemur ierea frica sa ma opereze da doctoru Strauss ia zis ca donsoara Kinnian ma recomandat ca ieream cel mai bun din toata clasa. Miemi place de donsoara Kinnian finca ie o profesoara foarte desteapta. Si ia mia zis Charlie mai ai o sansa. Daca vrei sa faca ei pe tine esperienta asta sar putea sate faci destept. Nici ei nu stie dacaor fi pentru totdeuna da oricum ai o sansa. Daia am zis OK ca sice daca miera frica. Ia a zis ca nu te teme Charlie ai facut atit de mult c atita de putin ca meriti asta mai mult ca oricine. Deaia mia fost frica ca doctoru nemur si doctoru Strauss sau certat. Doctoru Starus zicea ca ieu am ceva foarte tare. Zicea ca am o motorivatie buna. Nici nu stiam asa ceva. Am fost mindru cind zicea ca nu oricine cu ii de 68 are lucru asta. Nus censeamna sau de unde da a zis ca si Algernon il are. Motorivatia lui Algernon e brinxza de io punen cutie. Da nu se poate finca ieu nam mincat deloc brinza saptamina asta. Dupa aia ia zis ceva lu doctoru Nemur ca ieu nam mai inteles dan timp ce ei vorbea ieu am sris unele cuvinte. Doctoru Nemur a zis ca iel nu uita ca el osa fie prima finta umana cu enteligenta tripla. Astai o realiz. . . asa de mare casicum noi doi am invatat teoria . . . tivitatii alu Anstain fara ajutoru de la nimenea. Asta arata ce motorivatie entensa are. Comparativ este o rea . . .estraordinara. ieu zic sal folosim.  Nam perceput toate cuvintele da parea ca doctoru Strauss tine cu mine si alalalt nu.
Porma doctoru Nemur a dat din cap sa zis bine ca poate ca ai dreptate. O sal folosim pe Charlie. Cind a zis asta ieu mam bucurat asa de toate cam sarit in sus si iam strins mina finca ierea asa de bun cu mine. Iam zis multumesc domnu doctor nosati para rau ca mai ma incerci odata. Si chiar asa gindeam cum iam spus.
(Va urma)

Top

Top  Prima pagina

Text oferit de : Florin Romila