Adresa :
Bld. Pake  Protopopescu
No. 62
Sector 2
Bucuresti
Tel: 2525700



 Istoric
 Onorabilii
 Protagonistii
 Traditii
 
 
 
 
 
 
 
 

.

.

.

 

 

Istoric

 

Liceul Mihai Viteazul a fost intemeiat in 1864, in urma promulgarii legii Educatiei. La inceput, a activat in conditii dificile, schimbindu-i-se sediul de mai multe ori. Deseori, din lipsa de spatiu, elevii trebuiau sa asiste la cursuri in picioare. Arhivele mentioneaza ca in 1892 liceul avea 700 de elevi. La 21 mai 1921 a inceput constructia actualului sediu, iar in 1924 liceul s-a mutat in cladirea noua, care a fost finalizata in 1938, cind s-a sfintit si capela. Din decembrie 1996, liceul isi schimba titulatura in Colegiu National ; la festivitate participa si Ion Diaconescu, presedintele Camerei Deputatilor.
 

Top

 

Onorabilii
absolventi

 

Constantin Angelescu
Doctor in medicina la Paris, profesor universitar, ministru de stat (1933 - 1934). A  fost un urmas al lui Spiru Haret, organizind invatamintul si intemeind peste 6.000 de scoli. El este cel care a introdus examenul de bacalaureat. 
 
Petre Antonescu
Arhitect ; autor al cladirii Ministerului Lucrarilor Publice, Universitatii de Drept, Arcului de Triumf din Bucuresti. 
 
Victor Antonescu
Doctor in drept la Paris si absolvent al Inaltei Scoli de Stiinte Politice. A fost avocat, politician liberal, ministru de externe, al justitiei, de finante. 
 
Ioan Bacila
Istoric si publicist, bibliotecar la Academia Romana. A fost unul dintre organizatorii acestei biblioteci, autor de harti geografice si colectii de stampe.
 
Dan Barbilian
-Doctor in Matematici si membru al Societatii Romane de Stiinte, sectia Matematica, iar din 1937 secretar general al acesteia ; profesor de matematici superioare la Universitatea din Bucuresti.
-Poet cunoscut sub pseudonimul de Ion Barbu, publica "Nastratin Hogea la Isarlik" (1922), "Dupa melci"(1921), "Joc secund" (1930), poemul Uvedenrode, iar dupa moarte apar "Ochean" (1966) si "Pagini de proza" (1968). Este analizat in Istoria Literaturii Romane de George Calinescu.
 
Nicolae Cioranescu
Matematician, profesor, rector la Politehnica din Bucuresti.
 
Nicolae Coculescu
Matematician si astronom de renume, profesor la Universitatea din Bucuresti, fondator al Observatorului Astronomic.
 
Virginia  Andreescu Haret
A fost prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. În perioada dintre cele doua Razboaie mondiale, a reprezentat România la Congresele internationale de arhitectura la Roma, Paris, Moscova, Bruxelles. 
Multiple proiecte de arhidectura au fost realizate în Bucuresti : pe b-dul Schitu Magureanu - palatul fostei societati Tinerimea Româna, cladire cu 7 etaje, cu basoreliefuri cu scene din antichitate ; de asemenea, pe Calea Victoriei, ridica un fronton de cladiri - printre primele blocuri de beton armat ; pavilonul administrativ si dependintele subterane ale aeroportului Baneasa ; liceele Cantemir Voda si Gheorghe Sincai, precum si alte monumentale cladiri, fie de stat, fie vile particulare. Lista proiectelor si realizarilor arhitecturale a Virginei Andreescu Haret este lunga si impresionanta.
 
Constantin Kiritescu
Istoric al primului razboi mondial, autorul tratatului de Istorie a Sportului. A colaborat cu Constantin Angelescu in calitate de director general al Invatamintului superior.
 
Constantin Nottara
Actor de renume, director al  Teatrului National din Bucuresti
 
Nicolae Paulescu
Descoperitorul insulinei (1916) ; colaborator la elaborarea Tratatului de Medicina al lui Lanceraux.
 
Stefan Protopopescu
Inginer in aerodinamica ; colaborator al lui Traian Vuia si Aurel Vlaicu.
 
Anibal Teodorescu
Profesor universitar la Universitatea de Drept din Bucuresti, Primar al capitalei. 

Ioan Tetu
Profesor medic specialist ORL ; inovator in chirurgie si in intrumentarul de specialitate. 
 
Elisa Leonida Zamfirescu
Este prima diplomata cu titlul de inginer din Europa, obtinut in Germania (Charlottemburg, 1912).
La initiativa Confederatiei Nationale a Femeilor din Romania, anul trecut a fost instituit premiul care ii poarta numele si se acorda pentru merite in domeniul stiintei si tehnicii unor personalitati feminine. La Muzeul Tehnic si la Muzeul National Geologic sunt panouri din care vizitatorii pot afla biografia si realizarile primei femei inginer. O strada din Bucuresti, sectorul 1, ii poarta numele. Vezi www.csc.matco.ro/elisa.htm

 

Top

.

.

Protagonistii

 
Nicolae  Caranfil
" Creator inca tanar, de o inteligenta sclipitoare, cu certitudini ce i se trag din valorile culturii (cinematografice si teatrale) insusite fara complexe, Nae Caranfil (care are deja la activ trei lung-metraje artistice), face prin "Filantropica" un pas inainte catre o arta inspirata si, totodata, catre public . . . " (Natalia Stancu, critic de film)  
Regizor de film, scenarist, actor, Nae Caranfil se remarca printr-o creatie cinematografica in plina efervescenta :
- 1993, "E pericoloso sporgersi", premiul criticii, Montpellier.
- 1995, "Restul e tacere"- scenariu : marele premiu , Paris, 1995 ; premiul 2 la Hartley/Merill Hollywood, 1999.
- 1996, "Asfalt tango".
- 1999, "Dolce farniente", nominalizat pentru Globul de cristal, Karlovy Vary,1999; cel mai bun scenariu, Namur, Belgia,1999.
- 2001, "Filantropica", marele premiu UCIN (Romania) ;  premiul publicului, Paris, 2002 ; premiul special al juriului Wiesbaden,2002.
..
Ioana Craciunescu
Poeta si actrita de prestigiu cu o cariera interesanta in teatru si film, incununata deja cu premii in tara si strainatate. Pe plan literar publica numeroase volume de versuri, din care se remarca : 1970 - premiul de debut literar Nicolae Labis pentru volumul de poezii "Scrisori dintr-un cimp de maci ", 1981 -  premiul national de poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru volumul "Supa de ceapa ".
In teatru si film : debutul la teatrul Nottara, colaborari cu regizori de prestigiu ca Dan Micu, Daneliuc, Muresan . Actualmente, continua cu succes cariera de actor pe scenele teatrelor din Franta.
Interviu cu Ioana Craciunescu : http://www.lumeam.ro/nr9_2001/protagonist.html
.
Ion Diaconescu
Presedinte al PNTCD, al CDR si al Camerei Deputatilor. (2002)
La implinirea venerabilei varste de 80 de ani, cunoscutul om politic a declarat Agentiei „Rompres“: „Cat puterile imi vor permite, voi continua slujirea acelorasi idei ca si pana acum. Sigur ca nu este un lucru de lauda ca implinesti 80 de ani. Faptul ca sunt inca activ in politica se datoreaza motivului ca merg in virtutea inertiei, dupa o lupta de o viata, dupa imprejurarile care au fost in viata mea, cu puscarie si cu «lupta in ilegalitate»“. 
Ion Diaconescu a devenit presedinte al PNTCD in ianuarie 1996 si presedinte al Conventiei Democrate Romane in luna noiembrie a aceluiasi an. 
Ion Diaconescu s-a nascut la 25 august 1917, in comuna Botesti, judetul Arges. A absolvit Liceul „Mihai Viteazul“ din Bucuresti si a obtinut in 1942 diploma de inginer electromecanic. Este membru al PNT din 1936. Intre 1947-1964. Ion Diaconescu a fost inchis din motive politice. 

 
Cristian Gatu
Presedintele Federatiei Romane de Handbal ; membru in Comitetul Olimpic Roman.
Handbalist de valoare in echipa nationala medaliata cu aur la campionatele mondiale din 1970 (Franta) si 1974 (Germania), medaliata cu argint la Olimpiada din 1978 (Montreal) si cu bronz la Olimpiada din 1972 (Munchen). 

Top

.

.

Traditii

Culorile traditionale ale liceului sunt Oranj si Negru.
Oranjul
era culoarea care orna sapca ce facea parte din uniforma.
Deasemenea, in diferite competitii, mai ales sportive, numele sub care erau cunoscuti elevii liceului era
Dovlecarii.

.

.

 

Top Prima pagina

Precizare
Multumim pe aceasta cale celor care au contribuit, intr-un fel sau altul, la realizarea acestei rubrici:
Sorin Corbu
Horia Corceovei
Mircea Dumitrescu
Doina Gudas
O parte din informatii au fost preluate de pe situl Colegiului National Mihai Viteazul, ca fiind de domeniul public.
Orice opinie, remarca, completare, adaugire, contributie, va rugam sa le adresati redactiei.